Recepten van de cursusavonden

Op deze pagina kun je de recepten vinden die we in de cursus geproefd hebben met een bijpassende wijn.

Blini’s met zalm

Vier personen, vis, 45 minuten bereidingstijd

Ingrediënten
100 gram bloem
1 ei
150 ml melk
25 gram roomboter
Zout en peper
Bosje dille
Bakje crème fraîche
200 gram gerookte zalm

Bereiding

  1. Doe bloem met eidooier in kom (eiwit bewaren), voeg melk en in kleine stukjes gesneden roomboter toe met beetje peper en zout en mix tot glad beslag.
  2. Klop eiwit stijf en roer voorzichtig met spatel door beslag.
  3. Bak blini’s in plantaardige olie, ongeveer 1 eetlepel beslag per blini in 1 a 2 minuten per kant licht bruin en laat ze afkoelen.
  4. Leg plakje gerookte zalm op blini, en garneer met half theelepeltje crème fraîche en takje dille.

Wijn-spijs

Wij dronken er een chenin blanc uit Zuid-Afrika bij.

Bruschetta met tomatensalsa 

Vier personen, 20 minuten voorbereiding, vegetarisch

Ingrediënten
1 ciabatta
2 grote rijpe vleestomaten
peper
olijfolie
basilicum

Bereiding

  1. Snijd het brood in stukken en rooster de broodjes in een koekenpan of in een toaster.
  2. Rasp de tomaten met een grove rasp. Laat ze daarna uitlekken in een zeef.
  3. Verdeel de tomatensalsa over de broodjes.
  4. Strooi er peper, olie en basilicumblaadjes over.

Wijn-spijs

Wij dronken er een glas chianti classico bij.

Gazpacho met gegrilde paprika

Vier personen, 20 minuten voorbereiding, 2 uur wachttijd, vegan

Ingrediënten

3 sneetjes boule beurre
2 tenen knoflook
2 theelepels gemalen komijn
4 eetlepels olijfolie
½ komkommer
1 groene paprika
1 gesnipperde ui
2 pakjes tomato fritto à 350 gram
1 potje gegrilde paprika à 300 gram
2 eetlepels rode wijnazijn
Scheutje tabasco

Bereiding

  1. Haal korstjes van boule beurre, schil komkommer, snipper ui en de helft van de paprika, doe samen met overige ingrediënten in schaal.
  2. Pureer met staafmixer tot soep.
  3. Laat de soep 2 uur opstijven in koelkast.
  4. Garneer met (andere helft van) gesnipperde paprika.

Wijn-spijs

Wij dronken er een glas sauvignon blanc uit Zuid-Afrika bij.

Librije-gehaktballen

Vier personen, 45 minuten voorbereiden, 45 minuten in de pan.

Ingrediënten
400 g rundergehakt
2 middelgrote eieren
80 g paneermeel
2 el grove Zaanse mosterd
2 el ketjap manis
1 tl cayennepeper
3 el ongezouten roomboter
380 ml vleesfond (pot)

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Wijn-spijs

Wij dronken er een Australische shiraz bij.

Melanzane

Vier personen, 45 minuten voorbereiden, 45 minuten in de oven, vegetarisch

Ingrediënten

5 grote aubergines
4 teentjes knoflook
2 eetlepels gedroogde tijm
1 grote ui
1 kg gehalveerde Roma tomaten
2 bosjes basilicum
500 gram buffelmozzarella
100 gram Parmezaanse kaas
150 ml olijfolie
Boter
Zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Schil de aubergines in plakken van 1 cm dik, leg ze 20 minuten op keukenpapier en dep ze droog.
  3. Meng 150 ml olijfolie met teentje knoflook en bestrijk de aubergineplakken ermee. Leg plakken aubergine op twee bakplaten met aluminiumfolie erop.
  4. Laat vijftien minuten in over bakken, daarna nog tien minuten zonder folie.
  5. Neem aubergine uit oven, maar laat oven aan.
  6. Fruit ui met drie teentjes knoflook, doe de tomaten, zout, peper, 1 bosje basilicum en tijm erbij.
  7. Laat 40 minuten zachtjes koken en zet staafmixer erop.
  8. Neem ovenschaal, maak laagjes aubergine, tomatensaus, basilicum en gescheurde mozzarella.
  9. Eindig met mozzarella en Parmezaanse kaas.

Wijn-spijs

Wij dronken er een glas sangiovese bij.

Uiensoep met witte wijn

Vier personen, 40 minuten voorbereiding, vegetarisch

Ingrediënten
Zes grote uien
Zes teentjes knoflook
Scheut olijfolie
Halve liter groentebouillon
Bosje rozemarijn/tijm
Twee glazen droge witte wijn
Scheutje witte wijnazijn
Vier sneetjes ciabatta
100 gram geraspte oude kaas
Zout en cayennepeper

Bereiding

  1. Bak de gesneden uien met de knoflook glazig in twintig minuten met rozemarijn en/of tijm, wat zout en peper.
  2. Voeg na twintig minuten de bouillon met witte wijn en azijn toe en laat twintig minuten zachtjes pruttelen.
  3. Leg ondertussen vier sneetjes ciabatta met geraspte kaas onder de grill.
  4. Serveer de soep in vier diepe borden met gegrilde ciabatta met kaas erop.

Wijn-spijs

Wij dronken er een glas savagnin bij.

Voor beschikbaarheid of meer informatie

Neem contact op via

marijkebeers@upcmail.nl

+31 (0) 6 142 560 68

My title